W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies

Akceptuje ciasteczka

    Dlaczego warto jeść ekologicznie

    Sześć kwestii, które warto poznać o żywności ekologicznej - znajomość tych kluczowych informacji o żywności ekologicznej jest pierwszym krokiem do zrozumienia wszystkich jej zalet.

    Dowiedz się, co oznacza produkt ekologiczny.

    Ekologiczny odnosi się do sposobu, w jaki produkty rolne są uprawiane, wytwarzane
    i przetwarzane. Aby produkt żywnościowy mógł być określony jako ekologiczny, żywność taka musi spełnić szereg wymogów, z których najistotniejsze jest to, że musi być uprawiana pod nadzorem jednostki certyfikującej z uprawnieniami nadanymi przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi bez użycia syntetycznych substancji chemicznych, takich jak między innymi pestycydy
    i nawozy sztuczne. Produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak mięso, jaja i produkty mleczne muszą być produkowane bez użycia hormonów czy antybiotyków.  Większość artykułów spożywczych w sklepach oferowanych jako "zdrowa żywność" nie jest ekologiczna, co oznacza, że mogą zawierać niektóre z wyżej wymienionych substancji. Żywność ekologiczna może i jest droższa, ale jest też zdrowsza dla Ciebie i przyjaźniejsza dla środowiska naturalnego.

    Produkt niecertyfikowany, nie jest produktem ekologicznym.  

    Żywność ekologiczna to najbardziej kontrolowana żywność i uregulowana wieloma zapisami prawnymi, a każde gospodarstwo, producent, przetwórca czy nawet dystrybutor są kontrolowane przez odpowiednie jednostki czy instytucje co najmniej raz w roku. Koszty certyfikacji i inspekcji są pokrywane z kieszeni przez producentów, którzy współpracują z Jednostkami Certyfikującymi, aby zapewnić, że żywność ekologiczna przez nich wytwarzana spełnia wymogi rolnictwa ekologicznego i w efekcie jest prawdziwie ekologiczna. Jeśli produkt prezentowany jest jako ekologiczny, a nie posiada oznaczenia rolnictwa ekologicznego (tzw. Euro liść), a sam producent nie posiada certyfikatu potwierdzającego fakt, że produkuje metodami ekologicznymi - poproś sprzedawcę o dowód na to, że produkt spełnia wymogi rolnictwa ekologicznego. Postaraj się dociec, gdzie żywność powstała, kto ją wyprodukował i jakie metody w tym środki zostały użyte do jej wytworzenia.

    Żywność ekologiczna jest lepsza dla każdego

    Dla zdrowia żywność ekologiczna to coś więcej niż tylko zredukowane spożywanie substancji chemicznych i tzw. lepsze odżywianie. Konwencjonalne praktyki w rolnictwie wykorzystują rozległe zastosowania chemiczne, które są niebezpieczne zarówno dla rolników, jak też dla gleby, mikroorganizmów w niej żyjących czy też dla środowiska naturalnego. Przykładowo jabłko może być pryskane ok. 40 razy w ciągu roku. Żywność ekologiczna nie zawiera syntetycznych związków chemicznych, co oznacza, że powstaje bez zastosowania sztucznych barwników, pestycydów, herbicydów, insektycydów, nawozów sztucznych itp. Mówiąc prosto, żywność ekologiczna jest dla ciebie lepsza, wyhodowana w sposób naturalny przy pomocy narzędzi jakie rolnikowi daje natura. Wszystko, co pozyskujemy, służy większemu celowi. Ponieważ każdy nasz produkt oferowany jako żywność ekologiczna jest certyfikowany ekologicznie, jest dobry dla Ciebie, dla Twojej rodziny i dla naszej planety.

    Istnieje różnica między ceną a wartością.

    Koszt żywności ekologicznej jest wyższy, ale też i powinien taki być niż w koszt żywności powstałej w ramach rolnictwa konwencjonalnego. Jest tak nie bez powodu. Cena żywności ekologicznej jest bezpośrednio skorelowana z możliwościami produkcyjnymi rolnika gospodarującego zgodnie z metodami ekologicznymi jak też z liczbą godzin pracy spędzonych na roli. Ponieważ rolnicy uprawiający metodami rolnictwa ekologicznego nie polegają na specjalistycznym sprzęcie mechanicznym czy też na preparatach chemicznych na tym samym poziomie, co rolnicy wytwarzający żywność metodami konwencjonalnymi, ich praca jest znacznie bardziej pracochłonna, a wytwarzana żywność nie bez kozery nazywana jest żywnością wysokiej jakości - z tzw. górnej półki. Ceny naszych produktów ekologicznych są ustalane przez samych rolników i opierają się na kosztach produkcji i płacy minimalnej dla pracowników rolnych. Uwzględniamy wszystkie koszty zewnętrzne naszej żywności, w tym nasze zobowiązanie do zapewnienia własnego magazynu, dostaw i pracowników.

    Wiesz, od kogo kupujesz, znasz źródło pochodzenia produktów

    Rzadko zdarza się myśleć o tym, gdzie pieniądze idą dalej niż z kasy w supermarkecie. Kupując naszą żywność ekologiczną, przyczyniasz się do tego, że więcej pieniędzy trafia do lokalnych rolników wytwarzających żywność ekologiczną, czyli tych którzy prowadzą gospodarstwa metodami ekologicznymi, a nie do akcjonariuszy i korporacji stojących za dużymi sklepami spożywczymi. Dzięki temu Twoje pieniądze wydawane na żywność mogą mieć znaczący wpływ na lokalne rolnictwo ekologiczne, a tym samym na środowisko, w którym żyjesz poprzez ochronę bioróżnorodności, godne traktowanie zwierząt, zmniejszenie emisji spalin, redukcje używania środków chemicznych, mniejsze zanieczyszczenie środowiska naturalnego. Nasz system troszczy się o rolnictwo ekologiczne. Dla nas ważne jest wspieranie lokalnych producentów wytwarzających żywność metodami ekologicznymi.

    Rolnictwo ekologiczne chroni środowisko naturalne

    Produkcja metodami ekologicznymi jest najbardziej właściwą i kompatybilną ze środowiskiem naturalnym. Rolnictwo ekologiczne to nie tylko bioróżnorodność, zapewnienie pokarmu zwierzętom w okresie zimowym (miedze śródpolne), godne traktowanie zwierząt tzw. szczęśliwe kury z wolnego wybiegu czy krowy pasące się na łące, ale to też wytwarzanie żywności w sposób nie masowy.

    • Dlaczego warto kupować u nas?


      Kupując żywność ekologiczną z oznaczeniem „Rolnictwo Ekologiczne Polska” masz pewność, że pochodzi ona z polskich upraw i powstała w Polsce z rodzimych surowców. Tym samym wspierasz polskich rolników i producentów żywności ekologicznej! Twój wybór ma znaczenie także dla ochrony naszej polskiej bioróżnorodności i naszego środowiska w którym wszyscy żyjemy a także dla budowania niezależności żywnościowej kraju.

    1

    Jedz
    zdrowo
    2

    Korzystaj
    z promocji!
    3

    Współdecyduj
    o produkcji
    4

    Wspieraj
    środowisko!

    Chcesz być na bieżąco? Dołącz

    © 2020 odrolnika.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

    Wybierz formę dostawy

    Produkt dodany do koszyka

    Produktów w koszyku:
    Kwota zamówienia:


    Kontynuuj zakupy Finalizuj zamówienie

    Kontynuuj zakupy Finalizuj zamówienie

    Wgraj zdjęcie

    Zarejestruj się

    Będziesz mógł szybciej zamawiać produkty i zapisać się do grup zakupowych dzięki czemu przesyłka będzie darmowa. Rejestracja

    Zaloguj się

    Zaloguj

    Zapomniałeś hasło? - Odzyskaj je

    Zapomniałem hasła